måndag 6 februari 2017

SO Geografi s. 35

1. Anteckna allt du gör på morgonen innan du går till skolan, till exempel vaknar, duschar, fixar frukost, åker till skolan… Markera sedan vad av det som du antecknat som är kopplat till energi. 
När jag vaknar på morgonen så tänder jag lampan och då dras det ju energi. Efter det går jag upp och äter frukost och då sitter jag framför tv, och den drar ju också energi. Min frukost varierar men idag så åt jag mackor, te och en skål med yoghurt. På en av mackorna åt jag skinka och det går väldigt mycket energi till att tillverka kött, det går också transport vilket inte är så bra. Yoghurt och mjölk är ju också ifrån djuren, och det dras även energi för att tillverka det i fabrikerna. Sen går det även transport. På morgonen använder jag också tekokaren och den går ju också på energi eftersom jag sätter i kontakten i ett uttag och då dras det el. Efter att jag har ätit brukar jag borsta tänderna och tvätta ansiktet osv. Då använder jag vatten s0m också går på energi. Efter det sminkar jag mig och då tänder jag lamporna runt spegeln så alltså dras det ytterligare elektricitet och energi. Efter det byter jag om och sätter på mig mina ytterkläder och sen cyklar jag till skolan. 

2a. Utgå från din lista i fråga 1 och resonera kring hur du tror att energiberoendet
      såg ut för 200 år sedan i Sverige.
      För 200 år sedan så fanns det ingen elektricitet alltså hade dom inga lampor, tv apparater, radio, datorer, duschar. Det fanns då heller inget rinnande vatten dom fick gå till brunnar och hämta vatten. När det gäller mat så åt dom också mycket mindre p.g.a att det var fattigt. Men man åt även samma typ av mat som nu. Det åt kött precis som nu men inte i sånna stora mängder som vi gör. Dom fattigaste hade inte ens råd med kött så dom åt inget kött alls. Istället för att gå till affären/torget för att köpa mat så odlade man kanske grönsaker, bakade eget bröd osv. Man gick kanske till torget ibland men det var mycket sällan. För 200 år sedan bodde 95% av befolkningen på landet och inte inne i centrum. Därför odlade man sin egen mat. Det drogs helt enkelt mycket mindre energi förr än vad det gör nu. Om dom t.ex skulle till jobb eller skola så drogs det knappt någon energi. Man åker mycket mer bil, flygplan, tunnelbana, tåg, båt osv nu än för 200 år sedan. Så det har blivit mycket sämre. 

2b. Hur kan det se ut om 100 år? Hur ser trenden ut?
        Man kommer ha många nya uppfinningar och produkter. Allt kommer gå så mycket snabbare. Det kommer säkert vara massa nya uppfinningar som har med touch att göra. Istället för att ha en hårfön med knappar så kommer man säkert ha touch och en display. Jag tror det kommer finnas på det mesta som på fjärrkontrollen, tända lampor, brödrosten osv osv. Men samtidigt tror jag att dom kommer slösa mycket mindre energi, dom har säkert kommit på lösningar som är mycket bättre och effektivare än dom vi har idag. Antingen kommer dom att använda dom förnybara energiresurserna som vi har idag fast att dom har utvecklat dom och gjort dom bättre. Eller så kommer dom ha kommit på helt nya energiresurser. Men i det stora hela tror jag att det kommer vara ganska likt som där är idag bara lite nya uppfinningar osv. 

4 Resonera kring vad som gör att vi fortsätter att leva som vi gör trots att vi vet att det inte är hållbart i längden. I ditt resonemang kan du även väga in ekonomiska aspekter.
Det är inte bara något man gör över en dag precis. Det tar tid länder måste snacka ihop sig och ett helt land måste snacka ihop sig över att ta vissa beslut. Det handlar också väldigt mycket om ekonomin för landet. Att använda förnybara resurser 
och sätta upp vindkraftverk gör man som sagt inte bara på en dag och sen är allt löst. Utan en hel värld måste hjälpas åt för att det ska kunna funka. Världen är så sjukt orättvis vissa länder har det jätte fattigt och stora kriser med själva landet. Då är nog inte det första dom tänker på att sätta upp vindkraftverk. Utan detta är en process som alla måste hjälpas åt med. Det är även mycket som heller inte är bra med dom förnybara resurserna. Dom vill kanske försöka komma på nya lösningar för det är även väldigt dyrt. Kommunen eller dom som tar dessa besluten måste komma överens med varandra och se till så att dom prioriterar rätt så att det inte uppstår andra konflikter osv. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar