Jag är jätte nöjd med min prao plats. Jag praoade då på Glorias resturang som
ligger inne i stan. Eftersom vi känner dom som jobbar där så gick jag in några
dagar innan med min pappa. Dom sa att jag kunde praoa där denna veckan och
då fick jag även en tröja av dom. Alla som jobbar där har likadan tröja. Så man
skulle veta vilka som jobbar där. Det var inga speciella farliga risker där men det
fanns ju vassa bestick och jag var en del i köket också och där finns ju lite
”farliga” redskap. Men inget jag liksom var orolig över. Jag fick ingen lön eftersom
jag bara var ute på praktik. Om man vill jobba inne i köket som kock då behöver man
gå en kock utbildning men om man jobbar ute bland folk och serverar osv.
Då behöver man ingen utbildning eller så går man resturang utbildningen. Dom
äldsta som jobbade där var från 30-40 år. Men kockarna var ungefär 25-30 år.
Sen var det också några praktikanter där som gick i 1 på gymnasiet så dom var
18 år. Det var lite stressigt speciellt vid 12-13 tiden för det var då det var som
mest folk eftersom folk skulle äta lunch. Ibland kom det stora sällskap från
samma jobb och dom satt uppe på övervåningen. Då fick man springa upp
och servera all mat sen skulle man duka ut och sen skulle man ju också hålla
koll på alla andra gäster. Så ibland var det stressigt men man han oftast med
för det var många som hjälpte till. Jag lärde mig massor med saker om hur
det är att jobba på en resturang. Men som t.ex hur man viker besticken i
servetterna, hur jag ska servera med bricka utan bricka osv, jag har lärt
mig hur mathissen fungerar, hur disken går till och att sköta kassaapparaten och
mycket mer. Arbetstiderna var ganska bra jag började klockan 10.00 och
slutade vid 14.00 eller 15.00 varje dag. Det var mycket folk varje dag. Det var oftast
män i åldrarna 20-70. Det var en del kvinnor också men då var det mest
äldre. När jag har snackat med dom andra så har många som dröm yrken
fotbollsproffs, skådespelare, modell osv. Men det är även folk som vill
bli domare, tandläkare och läkare osv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar