Cellerna förökar sig genom att dela på sig. Encelliga organismer blir fler och flercelliga organismer får fler celler och växer och blir ännu större. Under en stor del av cellernas liv ligger kromosomerna hur som helst inne i cellkärnan. Dom syns inte heller, men innan en celldelning så drar DNA-molekylerna ihop sig och kan därför ses i ett mikroskåp. Efter celldelningen sker så bildas det två nya celler (dotterceller). Dom ska ju ha lika många kromosomer som modercellen och för att det ska hända så måste kromosomerna fördubblas innan celldelningen. Innan delningen så måste ju kromosomerna fördubblas så om cellen har 46 kromosomer så får den alltså 92 kromosomer lite innan delningen. När delningen sker så går det alltså 46 kromosomer till varje dottercell och då får dom alltså lika många kromosomer som modercellen.
När en spermie går ihop med en äggcell så består den människan bara av en ändå cell. När barnet växer och under fosterutvecklingen så delar sig cellerna väldigt mycket. Hos vuxna så är det mer i dom röda blodkropparna i benmärgen, cellerna i huden och i tarmarnas väggar som delar sig. I vissa vävnader blir cellerna större när
vävnaden växer. Dit hör t.ex skelettmusklerna eftersom att fibrerna blir tjockare när du växer eller styrketränar.
Könscellerna. Först trodde man att arvet fanns i blodet, att man hade samma blod. Nu vet vi att arvet överförs ifrån föräldrar till barn med könscellerna. Ägg och spermier och inte med blodet. Spermierna och äggen bildas genom celldelning men en annorlunda celldelning. Den kallas reduktionsdelning eftersom antalet kromosomer minskar. Reduktionsdelningar händer bara i äggstockarna och i testiklarna där könscellerna bildades. Vid reduktionsdelningen så minskar kromosomerna från 46 till 23 hos människan. När ägget och spermien sedan går ihop vid en befruktning så blir det ju 46 kromosomer alltså 23 kromosomer från mamman och 23 ifrån pappan.
Bra!
SvaraRadera