3. Beskriv hur hinduismen växte fram och hur religionen sedan förändrats. Förklara också varför hinduismen varierar så mycket mellan olika platser.
Hinduismen är en mycket gammal religion. Därför vet man inte lika mycket om dens bakgrund som man kanske vet om dom andra religionerna. Dessutom finns det ingen speciell grundare man vet bara att den växte fram i Indien.
År 1500 f.kr kom arierna ifrån nordväst. Dom ockuperade området vid indusfloden och tog över makten från dom som bodde där. Indierna och arierna hade olika gudar och olika tankesätt men sedan så blandades dom båda kulturerna och sedan växte religionen hinduismen fram. Arierna använda även indierna som slavar. Idag är hinduismen en väldigt stor religion som finns i olika delar i världen men den är störst i Indien och grannländerna. Det finns också del av andra religioner och kulturer i hinduismen s0m t.ex grekisk mytologi, islam och kristendomen. Hinduismen är en religion som kan se väldigt annorlunda ut beroende på var den utövas och av vem. Hinduismen har heller ingen speciell grundare som t.ex islam har där det var Muhammed som var grundaren och är en mycket viktig person. Religionen varierar väldigt mycket beroende på var den finns. Hinduismen finns mest i Indien och länderna runt om Indien som t.ex Nepal, Bangladesh, Sri Lanka och Indonesien. I Europa finns det faktiskt inte så många hinduer man det landet som det finns mest hinduer i är England. Det är bara för att England hade kolonier i Indien innan och England bestämde då nästan allt om Indien. Dom flesta hinduerna bor alltså i Asien. Det finns så mycket mer där än vad det finns i Europa som t.ex den heliga staden Varanasi, olika templen, Ganges floden osv. Här i Europa ser det så annorlunda ut än vad det gör i t.ex Indien och dessa platserna finns inte i Europa. Så det är nog därför det är så många hinduer som bor kvar i Asien.
5a. Skriv en förklaring till begreppen samsara, brahman, atman, karma och moksha.
Samsara betyder den ständiga följden av återfödelser.
Brahman betyder att världssjälen finns överallt/även skaparguden.
Atman betyder oförstörbar att när en människa dör så flyttar atman vidare till en ny kropp. Det är detta som brukar kallas för återfödelse eller reinkarnation.
Karma är alla handlingar man har gjort under sitt liv, en bra karma betyder ett
bättre nästa liv och en dålig karma betyder ett sämre nästa liv.
Moksha är att bli fri ifrån återfödelsen och att uppnå ett lyckligt tillstånd av frihet
och odödlighet. Detta tillstånd kallas för Moksha alltså befrielse / frälsning.
5b. Förklara hur orden hänger samman.
Atman byter inte till vilken kropp som helst utan det följer karman alltså vilka handlingar människan har gjort i sitt liv. Om det har varit god och levt ett bra liv eller om den har varit ond. Det är alltså karman som bestämmer var atman ska ta vägen nästa gång. Om man har levt ett bra och gott liv så kommer man att få ett bättre nästa liv och tvärtom. Atman kan också återfödas i ett djur. Hinduerna själva ser inte följden av återfödelserna som något positivt utan dom vill försöka bryta återfödelsen så fort som möjligt. Det gäller alltså att befria atman så att den kan på nytt befria sig med världsstjärnan brahman. Att bli fri från återfödelsen är att uppnå ett lyckligt liv med tillstånd av frihet och odödlighet och detta tillstånd kallas för moksha. Samsara är den ständiga följden av återfödelser.
5c. Jämför de fem begreppen med liknande tankar i andra religioner. Förklara och motivera dina jämförelser.
Dom fem begreppen är samsara, brahman, atman, karma och moksha.
Hinduismen och buddismen tror ganska likt och tror på återfödelse och karma
att om man lever ett gott liv eller lever efter vissa regler så får man en bra karma och återföds därför till något bättre eller slipper återfödas helt och uppnår istället nirvana. Judendomen, kristendomen och islam tror inte riktigt på samma sätt, dom tror inte på återfödelse eller på karma. Men i kristendomen så måste man ändå leva ett gott liv annars kommer man till helvetet och i islam så blir man straffad om man inte har levt ett bra liv och i judendomen så tror man ingen speciellt om det.
I hinduismen tror man på återfödelse alltså att man får ett nytt liv efter döden och att man återföds i en ny kropp. Antingen till en bättre människa eller till en sämre människa beroende på hur man har levt sitt tidigare liv och hur ens karma ser ut.
I budismen så tror man på det 8 falldiga hjulet att om man följer den 8 falldiga hjulets regler så betyder det att man får en bra karma och på så sätt slipper man återfödelsen. Då har människan nåt målet nirvana, alltså att man slipper återfödelsen. Folk undrar ibland vad som händer med dom som uppnått nirvana, men ingen vet för det ville inte Buddha diskutera om. I kristendomen så tror man inte på karma eller återfödelse utan man tror istället att när man dör så lever själen vidare och att den kommer till himlen eller att den kommer till helvetet. Himmelen är dit man vill komma och helvetet är dit man inte vill komma enligt kristendomen.
I judendomen så tror man att Messias ska komma när tiden väl är inne och då ska det goda härska här. Men i judendomen så tänker man inte så mycket på vad som händer efter döden utan dom tänker mer på tiden dom lever i nu. Dom flesta har olika tankar om döden så man kan inte direkt berätta i detalj vad dom tror kommer hända efter döden. I islam så tror man att när man dör så börjar det eviga livet i paradiset.
I hinduismen finns det något som heter brahma och det är skaparguden han är mycket känd och viktig. Han är universums skapare och herre över alla varelser. Brahma motsvarar vår gud i kristendomen och även Allah som man tror på i islam. I judendomen så har man också en gud som man tror på (JHVH) och det är som hinduismens brahma. Fast hinduismen har ju flera gudar men man kan säga att brahma är den högsta guden. I buddhismen har man ingen riktig gud men man har dock en en väldigt viktig person och det är buddha. Men man ser inte riktigt honom som en gud.
Moksha innebär att bli fri från återfödelsen och att få uppleva frihet och odödlighet, och det finns ju också i buddhismen. Fast i buddhismen så heter det Nirvana och det är att man blir fri ifrån återfödelsen, och man vill uppnå Nirvana. Man kan säga att det finns i kristendomen också inte detta med återfödelsen och att bli fri ifrån den, men att få uppleva frihet och odödlighet. Det gör man när själen kommer till himmelen. Det är samma inom islam att när man dör så kommer man till paradiset och får frihet och lever lyckligt. Det finns inte så många likheter med Moksha och dom andra religionerna, eftersom att dom inte tror på återfödelse. Fast buddhismen och hinduismen hade ändå ganska li
kt tankesätt Nirvana och Moksha verka vara ganska likt.
Samsara är den ständiga följden av återfödelser. Samsara finns både i hinduismen och i buddhismen. Dock hittade jag ingen likhet mellan judendomen, kristendomen och islam när det gäller samsara. Det är helt olika religioner som tror på helt olika saker så det är svårt att hitta likheter mellan alla fem religionerna. Jag anser att det är lättare att hitta likheter mellan hinduismen och buddhismen, och jag skulle säga att judendomen, kristendomen och islam är mer lika.
Atman är den saken som lever i människan och när människan dör så lever den vidare i en ny varelse (återfödelsen). Det är väldigt viktigt för hinduerna att släppa atman fri och låta den förenas med brahman (världssjälen). Inom kristendomen så påminner atman om själen som då lever vidare, fast dock inte i nån varelse, utan i himlen. Det samma gäller för islam.
6. Målet för en hindu är att bryta återfödslen. Berätta om de olika vägarna till målet. Argumentera för vilken av vägarna som är lättast/svårast att följa.
Hinduerna ser inte återfödelsen som något positivt utan vill istället försöka bryta
återfödelsen. Det gäller alltså att befria atman så att den kan förena sig med världssjälen brahman. Om man blir fri från återfödelsen så uppnår man ett lyckligt tillstånd med frihet och odödlighet, detta tillstånd kallas moksha. Det är svårt att bryta återfödelsen. Men dom heliga skrifterna berättar om tre vägar för att nå målet, kärlekens, handlingens och kunskapens väg. Kärlekens väg, det innebär att man kärleksfullt koncentrerar alla sina tankar på gudarna och dom gudomliga.
Man kan sjunga heliga sånger eller be till gudastatyerna där gudarna är närvarande.
På så sätt så skapar man trygghet och glädje i samhället. Handlingens väg, då ska man noggrant och plikttrogen utföra sitt dagliga arbete, då räknas också dom goda handlingarna man gör mot sina medmänniskor. Att resa till heliga platser och delta i olika ritualer kan också göra så att du får en bättre karma. Många indier tror därför att om man dör i den heliga staden Varanasi så slipper man återfödas.
Kunskapens väg, genom att studera och meditera om dom heliga skrifterna så försöker man förstå och se sambandet mellan atman och brahman. För att lyckas med detta ska man sitta på en avskild plats och sitta orörlig och noggrant kontrollera sin andning. Det är detta som är yoga, en del av dom som utövar yoga blir väldigt skickliga på att kontrollera sin kropp. Jag skulle säga att den lättaste vägen för att bryta återfödelsen är den första som jag tog upp alltså kärlekens väg.
Det är bara att ge all sin tid och kraft på gudarna, tänker, sjunger och ber för och till gudarna. Jag skulle nog säga att det är den lättaste vägen. Den svåraste vägen är kunskapens väg där man måste studera och meditera. Man måste noggrant kunna kontrollera sin andning och man måste kunna utföra yoga på rätt sätt och sitta avskilt från andra. Det är nog den svåraste vägen att välja för att slippa återfödelsen.
12.Vad innebär kastväsendet? Vilka skäl kan människor använda för och emot kastväsendet?
På 1500 talet före kristus så trängde indoarierna sig in i nordvästra Indien och delade in folket i fyra olika kaster. Prästerna som studerade de heliga skrifterna
och arbetade i templen. Krigarna som regerade i landet och försvarade samhället.
Bönderna, handelsmännen och hantverkarna som utförde arbete som dom tog betalt för. Slavarna och tjänstefolket som skulle passa upp på alla andra i samhället.
Indoarierna placerade sig själva i dom tre högsta kasterna och alla andra indierna fick hamna i den lägsta kastet. Det var mycket hårda gränser mellan kasterna och det fick absolut inte ske något giftemål över gränserna. Människorna föddes in i sina kaster och kunde aldrig lämna dom. Man ansåg att det hängde samman med karman som man hade skaffat sig i tidigare liv. När man hamnade i ett kast så kom man i det kastet som man förtjänade. Ju mer tiden gick delades varje kast upp till flera tusen undergrupper. Längst ner i kastsystemet finns daliterna som står för dom oberörbara det är dom människorna som har dom sämsta och smutsigaste jobben i samhället. Många daliter lämnar därför hinduismen och övergår till en annan religion som kristendomen, islam, buddismen eller judendomen för att få ett högre människovärde. Det finns mest nackdelar med kastsystemet. Det påverkar hela samhället i Indien hur man beter sig mot folk, vem man ska gifta sig med, vilka man ska umgås med och vilka man ska anställa. Det är mycket nackdelar för dom lägre kasten, folk ser ner på dom och dom får sämre utbildning och arbeten. Den andra parten (den högre parten) tycker att dom förtjänar det kastet som har hamnat i. Varje individ har sin syssla och därför stabiliserar detta samhället i Indien.
14.Hur kan man använda sig av hinduismens läror för att bevara eller förändra när det gäller …
- kvinnornas situation i Indien?
Kvinnornas kamp för ett jämställt land är långt bort. Trots att Gandhi och andra politiker kämpade för kvinnornas rätt så är det fortfarande svårt för kvinnorna i Indien. Många män tycker att kvinnor är mindre värda. En kvinna som ska få ett barn går ibland och kollar upp i förväg om det ska bli en kille eller tjej. Många väljer då att göra abort trots att det är olagligt att göra abort p.g.a barnets kön. Det är b.la. för att när dottern gifter sig så är det dotterns familj som ska betala hela bröllopet. Men det håller faktiskt på att bli en förändring i städerna bland dom unga kvinnorna, dom rör sig mera fritt i samhället och skaffar sig en utbildning med jobb. Det är många gamla traditioner av kvinnoförtryck som lever vidare, men om man är en rikare kvinna med högre kast då är det lättare att ta sig upp i samhället. Dom har oftast jobb med bra betalt och bra utbildningar, det finns också flera ledande politiska kvinnor i Indien. Dom fattigaste kvinnorna i Indien är daliterna alltså dom som tillhör dom lägsta kasten. Men nu på 2000 talet så har kampen för kvinnornas situation i Indien blivit mer omfattande. Dom fattigaste kvinnorna (dalitkvinnorna) har skapat egna demonstrationer där tusentals kvinnor är med. Kvinnorna som kämpar för sina rättigheter berättar ibland historier om starka gudinnor som t.ex Durga och Kali. Det är som sagt lite bättre nu än vad det var innan för kvinnorna har lättare att få utbildning och jobb nu än förr. Men kvinnan har fortfarande en hemsk plats i samhället och är mindre värd än männen. För att kunna förändra kvinnornas situation i samhället så borde man först kunna få en kvinnlig president i Indien, just nu är det en manlig president som heter Pranab Mukherjee. Om det skulle va en kvinnlig president då tror jag hon skulle kämpa för jämställdheten mellan kvinnorna och männen. Hon skulle ha makt och skulle kanske därför kunna ändra reglerna och många personers tankesätt. Hon borde också införa att kvinnor skulle få utbildning och få ett bra jobb men lika mycket lön som männen. För att kunna visa att kvinnan skulle kunna klara sig utan mannen.
b. de kastlösas ställning?
Kastsystemet har jag redan berättat om och det lägsta kastet heter daliterna. Det är dom som har det sämst i samhället. För att kunna förändra samhället så att alla behandlas mer lika. Så måste man ta bort kastsystemet och sluta dela in folk i olika kast beroende på hur rik och var man föds in i. Presidenten som styr Indien borde ta bort kastsystemet helt och införa jämställdhet mellan folket. Så att alla behandlas lika och så att folk inte dömer varandra pga kön, rikedom osv. Dock är det lättare sagt en gjort, men man kan ju iallafall ge det ett försök. Man skulle också kunna informera dom om att detta är fel. Man skulle kunna undervisa eller berätta om det i skolorna och informera om det på jobben, olika föreläsningar som handlar om detta. Man måste sluta med alla dessa regler och förbud och låta folk bli insläppta i samhället. Om en person vill börja jobba på nåt högre jobb så ska den få en chans även om den kanske skulle vara född i ett lägre kast. Det är som sagt viktigt att informera om det, även på nyheterna, tidningar, medier, jobb, skola, dagis osv. För då lär sig man sig att detta är fel ändå sedan man är liten och går på dagis/skola och då ändras förmodligen folks uppfattning. Presidenten borde som sagt också införa nya regler om att detta är fel och låta alla få lika möjligheter, och då kan man inte säga ifrån så då kommer alla rätta sig efter vad presidenten säger. För detta är ett så uråldrigt sätt att tänka på och det är riktigt orättvist mot dom som tillhör dom lägsta kasten. Det är många faktorer som man skulle behöva göra men om man utför dessa då tror jag det skulle bli bättre i det Indiska samhället.
15. Ge några exempel på hur hinduismen påverkat västerlandet.
Under 1960 talet var musikgruppen The Beatles världens mest framgångsrika band.
I mitten av 1960 började George Harrison intressera sig utav indiska instrument, 8 flera av deras låtar innehöll indiska instrument och indiska melodier. Senare så övergick han även till indisk religion och meditation. Efter detta så blev väldigt många västerlänningar intresserade av detta och intresset ökade kraftigt. George fick även med sig alla medlemmarna på en resa till Indien. Intresset för Indien och hinduismen ökade speciellt i Europa och USA. Meditationen inom TM innebär att man ska med hjälp av att personligt mantra ska meditera. Syftet med det är att ta bort vardagens tankar till ett ”högre tillstånd”. Det har diskuterats om TM är en meditations teknik eller om den är hinduisk. Rörelsen säger själva att man inte måste vara hindu för att kunna använda sig av TM och att den är förenlig med alla andra religioner. Det är likadant med yoga. Yoga har blivit väldigt populärt i västvärlden och man kan t.ex delta i det på olika gym. I västvärlden tycker att alla kan använda sig av yoga oavsett vilken religion man har. År 1966 bildades också
iskcon eller Hare Krishna i New York. Namnet kommer ifrån en text som dom oftaa läser eller sjunger, en sån text kallas för ett mantra. Om man upprepar mantrat då blir man medveten om att krishna är den högsta av alla gudens avatarer.
Krishna finns idag i många olika länder överallt i världen, dom driver måga olika ställen som t.ex gårdar, skolor, restauranger (med bara vegetarisk mat). Det finns fyra särskilda regler som alla medlemmarna måste följa och det är att dom måste vara vegetarianer, sex får bara ske inom äktenskapet, spel om att tjäna pengar är förbjudet och sista regeln är att dom inte får använda droger då räknas också alkohol, kaffe och tobak in. Dom är få av dom hinduiska organisationer som försöker få nya medlemmar. Ibland kan man se dom ute på gatorna och torgen och då kanske dom delar ut någonting som broschyrer eller godis. Men då vill dom ha någonting tillbaka som t.ex pengar. Att ge och få gåvor är en viktig del av religionen.